2013. november 1., péntek

A kelet (The East)

Ezúttal úgy döntöttem, egy filmajánlóval jelentkezem. Mostanában sok időt töltök ezzel az elfoglaltsággal, és egyik este egy gyöngyszemre bukkantam... A keletre.

Rendezője Zal Batmanglij, a főbb szerepekben pedig Brit Marling (A hallgatás szabálya), Alexander Skarsgard (True Blood), Ellen Page (Juno, EredetX-men), Shiloh Fernandez (A lány és a farkas) tündököl.
Szinkronos trailer itt: LINK

2013-as, tehát elég friss film, ezzel együtt pedig igen megosztó. Műfaji besorolását tekintve thriller (amit én nem igazán kedvelek, mert kiugrom tőle a bőrömből), de ebben tudjátok, mi az egyetlen rémisztő dolog? A valóság.

Napjainkban játszódó történet, ahol adott egy ügynök, Sarah, aki nagyon jó a munkájában, ezt tudja is magáról. Az a dolga, hogy beépüljön, jelentsen a feletteseinek, elhárítsa a veszélyt. Csakhogy kap egy olyan feladatot, ami gyökeresen megváltoztatja az életét. A gondolkodásmódját. A jövőjét.

A kelet nevű banda nem más, mint egy fiatalokból álló ökoterrorista csoport, akik durva akciókkal próbáljak meg felnyitni a társadalom szemét, hogy ne kajálják be azt a sok mocskot, ami a például a gyógyszergyártóktól, a médiából, vagy a politikai vezetőségtől érkezik. Bűnözők. Forradalmárok, egy egész sajátos módon. Bujkálva élnek, távol tartva magukat a kényelemtől, attól a sok szeméttől, amiről az van sugallva, hogy NEKED KELL, HOGY SZÉP, OKOS, VONZÓ ÉS EGÉSZSÉGES LEGYÉL! Aha... meg egy nagy frászt. Ez a banda, noha durván érik el a céljaikat, de hiszen egy durva világtól mit is várunk?, kegyetlenül bemutat ennek a képmutató világnak, szembeköpi az elnyomókat. Igen, árt nekik, mert nekik is ártottak...

A főhősnőnk ebben a közösségben döbben rá, hogy hoppá, ő sem más, mint a többi birka, akit meg lehet vezetni. Ezzel itt is van egy nagyon fontos eleme ennek a filmnek: a céljaikkal egyetért, a módszereikkel nem.

Állandó feszültség, pörgő történetvezetés, megdöbbentő jelenetek (sokan emiatt nem szimpatizálnak a filmmel), jó színészi játék és nem várt fordulatok jellemzik szerintem ezt a filmet. Mondom, engem teljesen levett a lábamról, hiába vannak benne olyan jelenetek, amelyek nemiképp ellentmondásosak. Például a borotvahab használata is ilyen (bár szerintem ez csak azt mutatja, hogy a cél érdekében hoznak áldozatokat.)

Ha most belenéznetek a szemetesbe, igen, a kukába, akkor találnátok-e benne még megehető, de már kidobott ételt? Ami azért került oda, mert már nem kívánod/kívánjatok, vagy főztetek valami újat? Csak egy kérdés. Bennem is nap mint nap felmerül, mióta láttam a filmet. Felmerül, mert kidobáljuk a rengeteg ételt, miközben mások éheznek. Ez rohadt nagy közhely, de közben igaz is, nem?

A végéről is ejtenék néhány szót: számítani is lehet rá, meg nem is. De az biztos, őrülten igaz. Valahogy, miközben sodort magával a cselekmény, nem gondoltam erre a kifejletre... Mert láttam az arzénos víztől rákot kapott kisfiú arcát, a hibás antibiotikum miatt agykárosodást szenvedő dokit, az óceánba öntött olajat... Ezt a rengeteg katasztrófát. De a film a végén észhez térített: lehet máshogy is. Sőt. Máshogy kell lennie.

Pontozás: 5/5 (igen, csak ennyi)

A film egy olyan idézettel indít, hogy nem szó szerintkönnyű, ha nem rólad van szó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése