2013. október 2., szerda

Sarah Dessen - Egy felejthetetlen év (Someone Like You)

Sarah Dessen - Egy felejthetetlen év (Someone Like You)

„Legjobb barát nélkül az élet csúf, szörnyű hely.”

Háttér: Ez a regény eredetileg 1998-ban jelent meg, majd tizenegy évvel később, azaz 2009-ben a Kelly Kiadó gondozásában is. Magyarul eddig Sarah Dessennek négy könyve jelent meg, az Altatódal (This Lullaby), a Tökéletes (The Truth About Forever), a Figyelj rám! (Just Listen!) és az Egy felejthetetlen év. Mindet olvastam is, de abszolút ez a kedvencem.
Film is készült a könyvből (vagyis félig ebből, félig pedig egy másik regényéből, a That Summer-ből) Szerelmi leckék hitetleneknek címmel, Mandy Moore főszereplésével.

Nem akarok hazudni, ha jól emlékszem, 800 Ft-ért szereztem be a könyvet egy könyvesbolt akciós asztaláról, mert ez volt az a kötet, amit még nem olvastam az írónőtől. Merthogy imádom, a karaktereit, ahogy bánik a szavakkal, hogy helyszínéül Lakeview-t választja, a hangulatát. Bitang erős hangulatot tud teremteni a regényeivel, az biztos.

Ez lett az egyik kedvenc könyvem. Mert szerelemről szól, mert barátságról szól, és mert sírni lehet rajta. Sír a lelked és a szemed is. Beleszerettem Maconbe, a történetbe, ebbe a fájó, beteljesületlen szerelembe.
Elmondjam, mi fogott meg benne a leginkább? Hogy nem az a YA regény, ami a csapból is folyik! Hogy nem arról van benne szó, hogy megismerkedtünk és hjaj, de jó, imádjuk egymást, meg minden szuper. Nem. Megmutatja, hogy mi van akkor, ha rosszfiú tényleg problémás, túl balhés nekünk? Ha nem érezzük a biztonságot, hogy szeret? Ha mar túl késő?

Dióhéj: Halley és Scarlett nagyon jó barátnők. Azzal indul a történet, hogy Scarlett barátja, Michael motorbalesetet szenved és meghal. Scarlett összetörik - Halley tartja benne a lelket. Közben pedig, ahogy lenni szokott, életében először szerelmes lesz... Nem is akárhogy. Nem is akármilyen fiúba. Michael legjobb barátjába, mindenki legnagyobb döbbenetére. A rosszfiús, balhés Macon Faulkner elcsavarja a lány fejét. Csakhogy nem  lesz mindig minden tökéletes...
Vagy egyszerű.
Újra a feje tetejére állít mindent a hír, hogy Scarlett gyermeket hord a szíve alatt.

Látszik ezen a könyvön, hogy "korai Sarah Dessen", ami miatt annyira más, mint a többi, általam ismert könyve! Annyit változott azóta a stílusa, de engem ez az oldal jobban megfogott. Lehet, hogy csak nagyon jó hangulatban kapott el?

Ez a könyv fanyar. A citromkarika a limonádéban, összefacsarja a szívedet. Gyönyörű történet a barátságról, az igaziról, nem pedig az összecsapott, "na, legyen még egy karakter a könyvben" fajtáról. Ilyen barát szeretnék lenni én is, mint Halley Scarlettnek, vagy fordítva.

Nagyon régen nem fogott meg könyv ennyire. Ezt érezni kell!

Pontozás: 5/5 (kedvenc lett, és az is marad)

"Sok embernek adtam esélyt… De egy idő után elfogy az ember bizalma."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése