2014. október 5., vasárnap

E föld befogad - avagy számodra hely



Szereplők:

Bíró Kriszta
Debreczeny Csaba
Dóra Béla e.h.
Epres Attila
Gálffi László
Gyabronka József m.v.
Kerekes Éva
Kerekes Viktória
Kocsis Pál m.v.
Némedi Árpád m.v.
Novkov Máté e.h.
Patkós Márton e.h.
Pálya Pompónia e.h.
Takács Nóra Diána
Vajda Milán
Varga Lili e.h

Pár hete volt szerencsém megnézni ennek a darabnak egy nyílt próbáját, ami több szempontból is érdekes volt. Nem főpróba volt, tehát még nem állt össze az előadás, sőt a színészek sem tudták még teljesen a szövegeiket, egy-egy jelenet a szemünk előtt jött létre. Mohácsi János, a rendező még bőven alakítgatott mindenen, illetve új ötleteket próbáltak ki. 

Teljesen más volt a légkör, mint egy színházi előadáson, vicces volt, a színészek is poénkodtak, káromkodtak, mintha ott se lettünk volna. Jó volt bepillantást nyerni egy ilyen dologba, látni, hogy hogyan dolgoznak együtt, hogyan oldják meg a feladatokat.


Majd a Ma este színház!-nak köszönhetően el tudtam menni egy előadásra is, amit első sorból nézhettem végig. A légkör egészen más volt, mint a próbán, teljesen más volt így viszontlátni a már ismert jeleneket. Azt tudni kell, hogy nem egy egyszerű darabról van, elég komoly problémát vet fel, szóval a két óra húsz perc szünet nélkül elsőre kicsit soknak tűnhet, ám nagyon hamar elrepül az idő.

Az előadás pörgős, néhol meglepő, csak úgy kapkodja a néző a fejét.


A darab a II. világháborúról, azon belül is a zsidó kitelepítésekről szól. Néhol kicsit nehéz követni, mert nincsenek konkrét szerepek, mindenki játszik mindent. Van, hogy például Debreczeny Csaba az egyik pillanatban még zsidó családapa, majd hirtelen már németbarát katona, de ettől függetlenül sem lehetetlen követni a cselekményt, ami egyszerre több szálon fut.
A megszokott örkényes színészeken kívül sok vendégművész is játszott a darabban és a zenére is nagy hangsúlyt fektettek, ami megadta az előadás alaphangulatát. Ebben segített még a díszlet is, ami elég minimál volt, főleg a szürke és a fehér dominált. A szürke a jelmezeken is visszaköszönt, nem voltak élénk színek pár kivételtől eltekintve, mint a vörös zászló. Emiatt (számomra) kicsit olyan volt az egész, mint egy visszatekintés, mintha a fekete fehér képek elevenedtek volna meg.

Összességében mindenkinek ajánlom, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik, és nem riad meg attól, hogy elgondolkodtató. Egyébként van egy olyan sejtésem, hogy hamarosan iskolás csoportok is fel fognak bukkanni az Örkényben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése